Leo Vervelde (Dordrecht, 1960) Nadat Leo in 1986 zijn eerste bandoneón bemachtigd had, studeerde hij een tijd bij Juan José Mosalini in Parijs. In 1988 richtte hij met Carel Kraayenhof Sexteto Canyengue op, genoemd naar de kenmerkende pulserende groove van de tango. Tot 1999 leidden Vervelde en Kraayenhof het sextet samen.

In die muziek klonken invloeden van pop, jazz, salsa en klassieke muziek door. Met Sexteto Canyengue ging Vervelde op wereldtournee naar onder meer Maleisië, Canada, Argentinië en Uruguay.

In 1995 kwam de cd Piazolla Bien Canyengue uit, met vroeg werk van Astor Piazolla, in arrangementen van Kraayenhof en Vervelde.

Wederom samen met Kraayenhof richtte Vervelde de unieke opleiding Argentijnse tango op aan het Rotterdams Conservatorium. De meeste leden van Sexteto Canyengue zouden vroeger of later lesgeven aan de opleiding.

Bij zijn werkgever Codarts richtte Vervelde het studentenorkest OTRA op. Dit 'Orquesta Tanguera de Rotterdam integrada por Alumnos' speelt voornamelijk muziek uit de hoogtijdagen van de Orquesta Típica, de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw, en heeft een echte Pugliese-dynamiek. Het was vanaf het begin een leerorkest van hoog niveau, dat in wisselende bezettingen - studenten en niet-studenten - optreedt. Ook is Leo Vervelde de artistiek manager van de World Music Academy van Codarts.

• w-tbird
  • w-facebook